21. Kiedyś miał 24, ale kapsel lepiej przylega jeżeli z jednej strony średnicy kapsla jest ząbek, a z drugiej nie. Dalej
To drożdże rozkładają cukry zawarte w brzeczce na alkohol i dwutlenek węgla. (A niektóre browary dekarbonizują a potem karbonizują znowu). Dalej
Drożdze zmieniają zawartość ekstraktu, alkoholu oraz aromat piwa, lecz nie mają wpływu na jego barwę. (A podobno przeciwdziałają wypadaniu włosów!) Dalej
Polska jest światową potęgą w produkcji piwa. Wynosi ona ok. 39 mln hektolitrów rocznie. Przeliczając na półlitrowe kufle jest to:
39E6 * 100 (hektolitr to 100 litrów) * 2 (dwie butelki na litr) = 7.8E8 czyli 7 800 000 000 = 7.8 miliarda. (A jak sobie przemnożysz to razy 3 zł - to wyjdzie wartość całego rynku piwa w Polsce!) Dalej
Mocne piwa mogą pochodzić z fermentacji zarówno górnej jak i dolnej. Pozostałe twierdzenia są prawdziwe. (Górnej czy dolnej to kwestia techniczna. Grunt, żeby było smaczne!) Dalej
Piwo nie jest produktem destylowanym, dlatego podlega innym przepisom fiskalnym niż mocne trunki. Dalej
Dopiero po gotowaniu brzeczki wiadomo ile % roztworu stanowią cukry. Nazywa się to "ekstrakt początkowy" i wartość ta podawana jest na butelkach dobrego piwa. Dalej
Jest to pół dużej szklanki. Osiem standardowych piw 5.6 to odpowiednik więcej niż półitrówki wódki (560 ml). (A jak będzie z dwoma porterami po 10%?) Dalej
Polska zajmuje w spożyciu piwa per capita szóste miejsce na świecie. Przodują niezmiennieod lat w spożyciu na głowę Czesi, natomiast najwięcej piwa na świecie wypijają... Chińczycy. Polska jest w ogólnym spożyciu piwa na dziewiątym miejscu na świecie. Dalej
Pasmo światła przechodzące przez zielone szkło powoduje reakcję fotochemiczne w chmielu w wyniku których z alfa-kwasów powstaje izopentenylomerkaptan. Związek ten przypomina w zapachu skunksa. Dane pasmo światła jest zatrzymywane przez brązowe szkło. Dalej
Słowa "birro" nie ma. Piwo po włosku to "birra". "Cerveza" to po hiszpańsku, "alus" to po litewsku, "øl" to słowo skandynawskie, "cwrw" - walijskie. Dalej
Piwo znane jest od starożytności. Kiedyś służyło do codziennego picia (tak jak dziś herbata) i nie było chmielone, lecz przyprawiane ziołami. Dalej
To odpowiednie drożdże dają piwom pszennym niemieckim, belgijskim aromat i posmak gumy balonowej do żucia ;-) Dalej
Za barwę piwa odpowiadają wyłącznie słody o różnym stopniu prażenia. Wszystkie inne odpowiedzi są bzdurne ;-) Dalej
Najbardziej znanym na świecie polskim stylem piwa jest pszeniczne piwo Grodziskie. Piwo to słynie z...
wikipedia.org Wiedza ogólna Wokół litery "A" - 15 pozornie łatwych pytań. Jak sobie z nimi poradzisz?