Tak. Ale buraki jako ograny spichrzowe mają sporo cukru (tuczą, cukrzyca), mają także sporo wapia (nadmiar szkodzi nerkom). Botwina (liście) zawiera dużo szczawianów, które szkodzą nerkom, powinna być raz max dwa razy w sezonie nie częściej. Dalej
Tak. Jednak to owoce, które zawierają cukry zatem tuczą i mogą być przyczyną cukrzycy więc raczej rzadko i jako przysmak. Dalej
Czy taki skład analityczny karmy jest właściwy? Składniki analityczne: białko - 14% tłuszcze - 3% włókno surowe 20% popiół surowy 7% wapń 0,8% fosfor 0,6% witamina A 10000 JM witamina D3 1200 JM witamina E 80 mg witamina C 1000 mg E1 (żelazo) 100 mg E2 (jod) 2 mg E4 (miedź) 10 mg E5 (mangan) 75 mg E6 (cynk) 70 mg E8 (selen) 0,2 mg
Drzew i krzewów owocowych (aronia, jabłoń, grusza, porzeczka), brzoza, lipa, wierzba, orzech laskowy, orzech włoski
Drzew i krzewów owocowych (aronia, jabłoń, grusza, porzeczka), brzoza, lipa, wierzba, orzech laskowy (leszczyna). Nie mogą jeść orzecha włoskiego, sumaka, dębu. Dalej
Szpinak, szczaw, rabarbar, karambola, kiwi zawierają dużo szczawianów, które negatywnie wpływają na nerki. Dalej
Chaber baławatek, dzika róża, słonecznik, hibiskus, mniszek lekarski, stokrotka. W drugiej odpisiedzi wszystkie wymienione rośliny tj piwonia, pelargonia, aksamitka, konwalia majowa, kąkol, begonia są dla świnek szkodliwe. Dalej
Niegazowaną źródlaną lub przefiltrowaną kranową. Mineralne, kranowa oraz przygotowana się nie nadają ze względu na skład mineralny. Dalej
Tak, tylko warto pamiętać że mają one w składzie enzym askorbinaze, który neutralizuje wit c z innych warzyw, więc powinny być dawane oddzielnie. Dalej
Czy taki skład analityczny karmy jest właściwy dla świnki morskiej: Białko 13,5%; Wapń 0,80%; Fosfor 0,55%; Tłuszcz 12%; Błonnik 6%; Minerały 6,5%; Metionina 0,30%; Lizyna 0,70%; Witamina A 15.000 j.m./kg; Witamina C 30 mg/kg; Witamina D3 1.500 j.m./kg; Witamina E 40 mg/kg; Miedź - siarczan miedzi (II) 15 mg/kg?
Nie. Pieczywo zawiera konserwanty, sól, spulchniacze zbędne w diecie świnek. Tuczy, może doprowadzić do drożdżycy, zmienia pH uk pokarmowego. Suche pieczywo rozmięka pod wpływem śliny i już nie ściera zębów. Dalej
Nie. Surowa fasola (i groch) zawiera białko fazyne, które powoduje min problemy z uk krwionośnym i pokarmowym, a nawet może doprowadzić do śmierci. Dalej
Truskawki, poziomki, brzozy, porzeczki, leszczyny, jabłoni, lipy. Świnki nie mogą jeść liści robini akacjowej, dębu, kasztana, orzecha włoskiego. Dalej
Nie. Owoce zawierają cukry - tuczą i mogą być przyczyną cukrzycy. Powinny być dawane jako przysmaki raz na jakiś czas. Dalej
Nie, świnki nie mogą żadnych cytrusów ponieważ zawierają one d limonen, który podrażnienia błony śluzowe. Dalej
Tak. Jednak to owoce, które zawierają cukry zatem tuczą i mogą być przyczyną cukrzycy więc raczej rzadko i jako przysmak. Oczywiście bez pestek. Owoce jednopestkowe wbrew przekonaniu nie zawierają "cyjanku", niebezpieczne związki cyjanków zawarte są w pestce. Dalej
Nie, ponieważ zawiera enzyny proteolityczne, które podrażniają uk pokarmowy. Tak samo nie mogą jeść papai i kiwi. Dalej
Nie. Świnki nie są ziarnojadami. Ziarna i pestki w nieprzetworzonej formie otłuszczają wątrobę, mogą być przyczyną ranek i ropni, a nawet wbić się w jelito. Dalej
Tak. Jednak to owoce, które zawierają cukry zatem tuczą i mogą być przyczyną cukrzycy więc raczej rzadko i jako przysmak. Oczywiście bez pestek. Owoce jednopestkowe wbrew przekonaniu nie zawierają "cyjanku", niebezpieczne związki cyjanków zawarte są w pestce. Dalej
Mogą spowodować wzdęcia, mają sporo wapnia. Wszystkie należą do kapustnych i mogą być przyczyną wzdęć. Wszystkie mają sporo wapnia, który w nadmiarze szkodzi nerkom. Ale warto je podawać ponieważ mają też wit C. Dalej
Tak, tylko warto pamiętać że ogórki mają enzym askorbinaze, który neutralizuje wit c z innych warzyw, więc powinny być dawane oddzielnie. Dalej
Tak. Kukurydza jednak zawiera sporo cukru (tuczy, cukrzyca), może powodować wzdęcia. Powinna być przysmakiem dawanym raz na jakiś czas. Mogą jeść kolbę, znamiona (włosy) liście. Ziarna i kolba tylko świeża, natomiast liście można dawać także suszone. Dalej
Nie. Świnki nie mogą jeść nic gotowanego (przetworzonego, pieczonego, grilowanego, mrożonego). Jedzą tylko świeże lub suszone warzywa, zielonki, zioła i owoce. Dalej
Tak, także i jej nać. Tylko warto pamiętać, że nadmiar beta karotenu negatywnie wpływa na wątrobę. Dalej
Tak, tylko warto pamiętać że mają one enzym askorbinaze, który neutralizuje wit c z innych warzyw, więc powinny być dawane oddzielnie. Dalej
Tak. Jednak to owoce, które zawierają cukry zatem tuczą i mogą być przyczyną cukrzycy więc raczej rzadko i jako przysmak. Dalej
Bazylia, kolendra, koper ogrodowy, lubczyk, melisa, mięta, oregano. Nie mogą jeść mydelnicy lekarskiej, nawłoci, aloesu i bylicy. Dalej
Nie, tomatyna (alkaloid) w nich zawarta jest mniej szkodliwa od solaniny, ale może powodować zatrucia pokarmowe. Dalej
Babka lancetowata, jeżówka purpurowa, kocanka piaskowa, mniszek lekarski, pokrzywa. Świnki nie mogą jeść wrzosow, zawilcy, tojadu, piwoni, narcyzów i wrotyczy. Dalej
Nie. Szpinak zawiera dużo szczawianów oraz kumuluje zanieczyszczenia min ze środków ochrony roślin czy gleby. Dalej
Tak. Jednak to owoc, który zawiera cukry zatem tuczy i może być przyczyną cukrzycy więc raczej rzadko i jako przysmak. Dalej
Czy taki sklad karmy jest właściwy dla świnki morskiej? Suszone jabłko, lucerna, ziarna pszenicy, płatki grochu, siemię lniane, łuskany słonecznik.
Tak. Jednak to owoce, które zawierają cukry zatem tuczą i mogą być przyczyną cukrzycy więc raczej rzadko i jako przysmak. Dalej
Czy taki skład karmy jest właściwy dla świnki morskiej: tymotka, kupkówka, źdźbła traw łąkowych, babka lancetowata, koniczyna czerwona, kostrzewa, pietruszka, marchew, pasternak, siemię lniane, kmin, mięta pieprzowa, pokrzywa, melisa, burak, pietruszka, jabłko, fenkuł, mniszek lekarski, rumianek?
Tylko rzymską, ponieważ ona najmniej ze wszystkich odmian sałaty kumuluje zanieczyszczenia z gleby, wody i środków ochrony roślin. Dalej
Nie, ogórek zawiera enzym askorbinaze, która neutralizuje wit C, a nać pietruszki zawiera dużo wit C. Dalej