Sprawdź czy jesteś erudytą!

1 / 20

B2

B12

B6

B5

B1

Witamina B2 (ryboflawina) - jest organicznym związkiem chemicznym, pochodną izoalloksazynypołączeniem rybitolu i flawiny. Jest rozpuszczalna w wodzie i ulega degradacji pod wpływem promieniowania UV. Jest odporna na podgrzewanie i działanie kwasów mineralnych. Występuje pod postacią dwóch koenzymów - FMN i FAD. Na etykietach jest oznaczana symbolem E101. Odkryto ją już w 1879 r. jako fluoryzujący, żółtozielony składnik mleka, lecz dopiero w 1933 r. odkryto że ten składnik i ryboflawina to jedno i to samo. Witamina B2 jest niezbędna do produkcji erytrocytów (a konkretnie ich barwnika) i kortyzolu. Chroni też przed zaćmą, zwalcza pękające kąciki ust, suchość na wargach i poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Bierze ona udział w procesach utleniania i redukcji. Pomaga utrzymać prawidłowe pH organizmu. Pomaga oczom adaptować się do zmian światła i chroni je przed uszkodzeniami i nadmiernym łzawieniem. Jest niezbędna w przekształcaniu witaminy B6 i B12 w ich aktywne formy. Wspomaga także gojenie się ran i przemiany aminokwasów i lipidów. Dużo witaminy B2 zawiera min. wątroba wieprzowa (ok. 2,98 mg na 100 g), tłuste ryby, jajka, awokado, pełnoziarniste pieczywo, orzechy włoskie, drożdże piwowarskie, fasola, natka pietruszki, migdały czy też kasza jaglana. Niedobory witaminy B2 wiążą się z powstawaniem zajadów, pieczeniem, zaczerwienieniem, łzawieniem i swędzeniem oczu, poczuciem piasku pod powiekami i nadwrażliwość na światło słoneczne. Przedawkowanie witaminy B2 jest bardzo trudne, ale jeśli już do niego dojdzie to dochodzi do wymiotów i nudności. Ponadto kolor moczu przybiera ciemną lub jaskrawożółtą barwę. Niszczą ją nadmierne ilości kawy i alkoholu, a także leki psychotropowe, środki antykoncepcyjne (doustne) czy też niektóre konserwanty.

Dalej