Pozbawienie cząsteczek warstwy hydratacyjnej i wytrącenie cząsteczek białek w wyniku łatwiejszego kontaktu pomiędzy niepolarnymi grupami sąsiadujących cząsteczek
Białka najtrudniej ulegają wysoleniu w pH równym punktowi izoelektrycznemu (takie pH przy którym wypadkowy ładunek cząstek białkowych = 0)
Substancje których rozmiar jest mniejszy od porów napęczniałych ziaren żelu nie penetrują do wnętrz i przepływają przez kolumnę i są eluowane jako pierwsze
Należy unikać żeli w których izolowane białko wypływa w skrajnych pozycjach eluatu (na początku ponieważ rozdział trwa długo i jest spore prawdopodobieństwo utraty białka i na końcu, bo wymieszane jest z innymi białkami o zróżnicowanych masach i właściwościach
W wymianie anionowej między jonitem i roztworem wymieniane są równoważne ilości jonów dodatnich, a w kationowej - jonów ujemnych
Mechanizm polega na konkurowaniu pomiędzy związanym białkiem, a jonami Cl- o wiązanie obdarzone ładunkiem ujemnym wypełnieniem kolumny
Polega na nieodwracalnej wymianie wszystkich zdonych do wymiany jonów jonitu na joby obce w roztworze
Kolejne etapy: 1) Naniesienie mieszaniny białek na kolumnę chromatograficzną 2) Adsorpcja białek o odpowiednich ładunkach 3) Regeneracja jonitu 4) Elucja białek związanych do złoża
W zależności od waryości pK wymieniach jest zaliczany do np. silnych z silnie polarnymi grupami funkcyjnymi i są słabo zdysocjowane
I sączenie i ch. jonowymienna wymagają krótkich kolumn i małej ilości materiału. Dlatego są wykorzystywane jako wstępne etapy preparatyki
Białka o małej gęstości przypadkowych ładunków ujemnych będą wypływać z kolumny w pierwszej kolejności, a o zwiększającej się gęstości coraz później
Ligand unieruchomiony na rozpuszczalnym nośniku musi wykazywać powinowactwo do oczyszczonego materiału biologicznego
Technika ta polega na przepuszczaniu mieszaniny białka przez kolumnę wypełnioną nośnikiem do którego zostały przyłączone specyficzne grupy funkcyjne
Wykorzystuje brak selektywności makromolekuł biologicznych w kompleksowaniu innych cząsteczek z wysoką selektywnością