To określenie pochodzi z XIX wieku, pierwotnie używane przez dziennikarzy. Odnosi się do okresu letniego, kiedy brakowało politycznych wydarzeń i sensacji, więc gazety wypełniały się błahymi newsami. W Polsce utożsamiono to z sezonem na ogórki – czasem zbiorów i przetworów. Dalej
Ogórek siewny (Cucumis sativus) to jeden gatunek, ale ma kilkaset odmian (od korniszonów po ogórki szklarniowe). Rodzina dyniowatych, do której należy, zawiera ponad 900 gatunków, ale ogórek jako taki – jeden, wieloodmianowy. Dalej
Tak! Istnieją ogórki białe, żółte, prążkowane, a nawet fioletowe (choć rzadko spotykane). Kolor zależy od odmiany, dojrzałości i warunków uprawy. Dalej
Tak! Botanicznie ogórek to jagoda – owoc powstający z jednej zalążni i zawierający wiele nasion. Tak samo jak banan czy pomidor. Botanik płakał, jak klasyfikował. Dalej
Mizeria to polska sałatka z ogórków z dodatkiem śmietany lub jogurtu, soli i czasem koperku. Tzatziki to grecki sos/dip z ogórkami, czosnkiem, jogurtem i oliwą. Przyklad konwergencji kulinarnej. Dalej
Ogórek wywodzi się z Indii (rejon Himalajów). Uprawiano go już ponad 3 tysiące lat temu. Stamtąd trafił do Grecji, Rzymu i dalej do Europy. Dalej
Tak jeśli są kiszone naturalnie, Zawierają bakterie kwasu mlekowego wspierające florę jelitową. Wszystkie kiszonki to naturalny probiotyk i źródło witamin. Dalej
Czy popularne korniszony i inne pikle ogorkowe to wynalazek południa Europy, glownie Wloch i Francji?
Pikle (warzywa w occie) znane były już w starożytnych Indiach i Mezopotamii. Korniszony zyskały popularność we Francji, ale sama metoda konserwowania była globalna i wielowiekowa Dalej
Ogórki uprawiano już ok. 2000–3000 lat p.n.e. w Indiach. W Europie upowszechniły się za czasów Imperium Rzymskiego. W Polsce znane są od średniowiecza. Dalej