Choć pieczone placki, często z ziołami, znane były już w czasach neolitycznych, a w starożytności, szczególnie zaś w starożytnej Grecji (tzw. "plakountos") i Rzymie, były szczególnie lubiane, to pierwsze pisemne poświadczenia słowa „pizza” pochodzą dopiero z "latino volgare" z Gaety z 997 roku. Dalej
Etymologia słowa "pizza" jest dyskutowane przez wielu badaczy, którzy spierają się skąd może ono pochodzić. Jednak powszechna obecność pity w Grecji oraz na Bałkanach skłania większość z nich do poszukiwania pochodzenia "pizzy" w greckim słowie "πίτα, píta". Dalej
Legenda głosi, że w czerwcu 1889 roku na cześć królowej Włoch Margherity di Savoia, szef kuchni z Pizzerii Brandi wymyślił danie, które nazwał Pizza Margherita. Na pizzy umieścił słone przyprawy, sos pomidorowy, mozzarellę i bazylię. Pizza ta więc zyskała te same kolory, co włoska flaga ("bandiera d'Italia"): rosso, bianco e verde. Dalej
wikipedia.org Jak nazywał się słynny pizzaiolo, który przyrządził pierwszą "pizzę margheritę" dla królowej Małgorzaty?
Raffaele Esposito był właścicielem tawerny w Neapolu o nazwie "Pizzeria di Pietro e basta così", założonej w 1780 roku przez Pietro Colicchio. Latem 1889 roku Esposito został wezwany do Pałacu Królewskiego w Capodimonte przez Margheritę di Savoia, która przybyła do Neapolu z królem Umberto I. Pizzaiolo przygotował dla niej trzy pizze, w tym jedną specjalną - w kolorach włoskiej flagi. Królowa Margherita, która nigdy wcześniej nie jadła pizzy, doceniła danie i wysłała list do Esposito 11 czerwca 1889 r. o następującej treści: "Drogi Raffaele Esposito Brandi, potwierdzam, że trzy rodzaje pizzy, które zrobiłeś dla Jej Królewskiej Mości, okazały się bardzo dobre" Esposito wykorzystał otrzymaną od królowej rekomendację, aby skutecznie promować swoją restaurację, nazywając ulubioną pizzę królowej „Pizza Margherita”. Wkrótce stała się ona najbardziej znaną pizzą na świecie. Dalej
spisem najsłynniejszych "pizzaiolo" (szefów kuchni specjalizujących się w przygotowaniu pizzy" na świecie
W 1984 roku Antonio Pace i Lello Surace, wraz z innymi znanymi "pizzaioli", spotkali się, aby podsumować podstawowe zasady przygotowanie prawdziwej pizzy neapolitańskiej ("Vera Pizza Napoletana"). "Il Disciplinare" to zbiór zasad, które były wcześniej przekazywane ustnie przez "pizzaioli" z pokolenia na pokolenie, a które od tego momentu stały się częścią pisemnego dokumentu dotyczącego przygotowania prawdziwej pizzy neapolitańskiej. Dalej
Tak tak... Amerykanie to prawdziwi wielbiciele pizzy :) Włosi znajdują się dopiero na drugim miejscu :) Dalej
"Twierdzenie o pizzy" to elementarne twierdzenie z zakresu geometrii, które dowodzi równości dwóch lub więcej obszarów, uzyskanych przez odpowiednie podzielenie koła. Nazwa twierdzenia wywodzi się z tego, że konstrukcja naśladuje sposób krojenia pizzy. Twierdzenie zostało po raz pierwszy zaproponowane przez L.J. Upton w maju 1968 r., a następnie opublikowane w "Mathematical Magazine". Dalej
"Pizza al taglio" to inaczej "pizza na kawałki", bardzo popularna we Włoszech. Jej ciasto jest jednak nieco inne niż w przypadku pizzy, którą możecie zamówić w pizzerii - ciasto drożdżowe jest rozwałkowywane, przyprawiane i pieczone w dużych okrągłych lub prostokątnych metalowych formach, a następnie wystawiane na ladę do sprzedaży w niewielkich sklepikach/lokalach nazywanych "Pizza al taglio" lub "Tavola calda". Możecie je również znaleźć we Włoszech w niektórych sklepach spożywczych na dziale z pieczywem lub w piekarniach. Dalej
Antica Pizzeria Port'Alba to włoska pizzeria w Neapolu. Restauracja znajduje się w historycznym centrum miasta na via Port'Alba. Pizzeria została otwarta w 1830 roku i uważana jest za najstarszą na świecie. Dalej
Według badań przeprowadzonych przez Accademia Pizzaioli, we Włoszech jest około 75 500 pizzerii: 28 000 rzemieślniczych pizzerii na wynos i krojonych, 43 000 pizzerii restauracyjnych i 4500 hoteli z pizzeriami-restauracjami, w których wypiekanych jest średnio 80 pizz dziennie, co sprawia, że w sumie we Włoszech 6 040 000 pizz jest produkowanych dziennie, 157 040 000 miesięcznie i 1 884 480 000 rocznie. Dalej
W grudniu 2010 roku jedna z restauracji na Manhattanie ustanowiła rekord Guinessa na najdroższą pizzę świata. Na pizzy znalazły się płatki 24-karatowego złota, ser bawoli, pasztet foie gras, czarny kawior, trufle. Za rekordowo drogą pizzę trzeba było zapłacić aż 8 500 tys. złotych. Jednak 24 kwietnia 2017 roku restauracja Industry Kitchen w Nowym Jorku w USA przygotowała jeszcze droższą wersję pizzy. Kosztuje ona 2 7000 dolarów, czyli ponad 9000 złotych. Dalej
p1.pxfuel.com Wiedza ogólna Poniedziałkowy ekspresowy trening szarych komórek | Kategoria: WIEDZA OGÓLNA
pixabay.com Wiedza ogólna Poniedziałkowy ekspresowy trening szarych komórek | Kategoria: WIEDZA OGÓLNA
bigstockphoto.com Wiedza ogólna Poniedziałkowy ekspresowy trening szarych komórek | Kategoria: WIEDZA OGÓLNA