Wybieranie: Fiszki - Biologia - klasa 7 dział 3 - Układ pokarmowy
1 / 12
Jakie są skutki niedoboru witaminy K?
Czym jest piramida żywienia?
Jaki cukier prosty dostarcza energię dla organizmu?
Jakie przykładowe pierwiastki należą do mikroelementów?
Jakie funkcje w organizmie pełnią białka?
Co może być powodem występowania chorób układu pokarmowego?
Co to są aminokwasy egzogenne?
Co wchodzi w skład przewodu pokarmowego?
Jakie witaminy należą do rozpuszczalnych w tłuszczach?
Pod jaką postacią organizmy przechowują glukozę?
Jakie są skutki niedoboru witaminy E?
Czym jest próchnica?
Zaburzenia krzepliwości krwi
Schematem obrazującym zalecane proporcje spożywanych pokarmów.
Glukoza
- Żelazo
- Jod
- Fluor
- Są podstawowym budulcem organizmu
- Jako enzymy wpływają na szybkość reakcji chemicznych
- Umożliwiają ruch
- Transportują substancje
- Przekazują informacje między komórkami i wewnątrz komórki
- Umożliwiają odbieranie bodźców zewnętrznych
- Pasożyty
- Bakterie
- Szkodliwe związki chemiczne
- Metale ciężkie
- Wirusy
- Stosowanie używek
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i muszą być dostarczone z pożywieniem.
- Jama ustna
- Gardło
- Przełyk
- Żołądek
- Jelito cienkie
- Jelito grube
- witamina A
- witamina D
- witamina E
- witamina K
W postaci cukrów złożonych (u zwierząt glikogen, u roślin skrobia).
- Niedokrwistość
- Osłabienie mięśni
- Osłabiona odporność
- Starzenie się skóry
Choroba układu pokarmowego, za którą odpowiadają bakterie osadzające się na powierzchni zębów.
- Żelazo
- Jod
- Fluor
- Jama ustna
- Gardło
- Przełyk
- Żołądek
- Jelito cienkie
- Jelito grube
Zaburzenia krzepliwości krwi
Choroba układu pokarmowego, za którą odpowiadają bakterie osadzające się na powierzchni zębów.
Glukoza
- Niedokrwistość
- Osłabienie mięśni
- Osłabiona odporność
- Starzenie się skóry
W postaci cukrów złożonych (u zwierząt glikogen, u roślin skrobia).
- Pasożyty
- Bakterie
- Szkodliwe związki chemiczne
- Metale ciężkie
- Wirusy
- Stosowanie używek
Schematem obrazującym zalecane proporcje spożywanych pokarmów.
- witamina A
- witamina D
- witamina E
- witamina K
- Są podstawowym budulcem organizmu
- Jako enzymy wpływają na szybkość reakcji chemicznych
- Umożliwiają ruch
- Transportują substancje
- Przekazują informacje między komórkami i wewnątrz komórki
- Umożliwiają odbieranie bodźców zewnętrznych
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i muszą być dostarczone z pożywieniem.
Jakie przykładowe pierwiastki należą do mikroelementów?
Co wchodzi w skład przewodu pokarmowego?
Jakie są skutki niedoboru witaminy K?
Czym jest próchnica?
Jaki cukier prosty dostarcza energię dla organizmu?
Jakie są skutki niedoboru witaminy E?
Pod jaką postacią organizmy przechowują glukozę?
Co może być powodem występowania chorób układu pokarmowego?
Czym jest piramida żywienia?
Jakie witaminy należą do rozpuszczalnych w tłuszczach?
Jakie funkcje w organizmie pełnią białka?
Co to są aminokwasy egzogenne?