Wybieranie: Fiszki - Biologia - klasa 7 dział 3 - Układ pokarmowy
1 / 12
Jakie są skutki niedoboru witaminy B9?
Jakie funkcje pełni układ pokarmowy?
Co to jest błonnik pokarmowy?
Jaki cukier prosty dostarcza energię dla organizmu?
Jak przebiega trawienie tłuszczy?
Jakie wyróżniamy rodzaje witamin ze względu na rozpuszczalność?
Pod jaką postacią organizmy przechowują glukozę?
Jakie rodzaje tłuszczy spożywa człowiek?
Jak przebiega trawienie cukrów?
Jak dzielimy białka ze względu na funkcje?
Co należy do gruczołów trawiennych?
Jakie są skutki niedoboru witaminy K?
- Niedokrwistość
- Zahamowanie wzrostu
- U ciężarnych kobiet większe ryzyko urodzenia dziecka z wadami układu nerwowego
- Rozdrabnianie i nawilżanie pokarmu
- Trawienie
- Wchłanianie
- Defekacja
- Jest to materiał budujący ściany komórek roślinnych
- Nie jest trawiony w organizmie
- Wchłania dużą ilość wody, dzięki czemu ułatwia przesuwanie się pokarmu w jelitach
Glukoza
Zachodzi w jelicie cienkim, gdzie lipazy rozkładają tłuszcze na glicerol i kwasy tłuszczowe.
- Rozpuszczalne w tłuszczach
- Rozpuszczalne w wodzie
W postaci cukrów złożonych (u zwierząt glikogen, u roślin skrobia).
- Roślinne
- Zwierzęca
Cukier złożony jest rozkładany przez amylazy do dwucukrów, a dwucukry są rozkładane przez enzymy jelitowe do cukrów prostych.
- Receptorowe — odbierają informacje ze środowiska
- Motoryczne — umożliwiają ruch
- Budulcowe — budują struktury organizmu
- Enzymatyczne — przyspieszają reakcje w organizmie
- Sygnałowe — są przenośnikami informacji
- Transportowe — przenoszą substancje w organizmie
- Obronne — zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze
- Ślinianki
- Wątroba
- Trzustka
Zaburzenia krzepliwości krwi
- Roślinne
- Zwierzęca
- Receptorowe — odbierają informacje ze środowiska
- Motoryczne — umożliwiają ruch
- Budulcowe — budują struktury organizmu
- Enzymatyczne — przyspieszają reakcje w organizmie
- Sygnałowe — są przenośnikami informacji
- Transportowe — przenoszą substancje w organizmie
- Obronne — zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze
- Niedokrwistość
- Zahamowanie wzrostu
- U ciężarnych kobiet większe ryzyko urodzenia dziecka z wadami układu nerwowego
- Rozpuszczalne w tłuszczach
- Rozpuszczalne w wodzie
- Rozdrabnianie i nawilżanie pokarmu
- Trawienie
- Wchłanianie
- Defekacja
Zaburzenia krzepliwości krwi
Glukoza
Zachodzi w jelicie cienkim, gdzie lipazy rozkładają tłuszcze na glicerol i kwasy tłuszczowe.
- Jest to materiał budujący ściany komórek roślinnych
- Nie jest trawiony w organizmie
- Wchłania dużą ilość wody, dzięki czemu ułatwia przesuwanie się pokarmu w jelitach
Cukier złożony jest rozkładany przez amylazy do dwucukrów, a dwucukry są rozkładane przez enzymy jelitowe do cukrów prostych.
- Ślinianki
- Wątroba
- Trzustka
W postaci cukrów złożonych (u zwierząt glikogen, u roślin skrobia).
Jakie rodzaje tłuszczy spożywa człowiek?
Jak dzielimy białka ze względu na funkcje?
Jakie są skutki niedoboru witaminy B9?
Jakie wyróżniamy rodzaje witamin ze względu na rozpuszczalność?
Jakie funkcje pełni układ pokarmowy?
Jakie są skutki niedoboru witaminy K?
Jaki cukier prosty dostarcza energię dla organizmu?
Jak przebiega trawienie tłuszczy?
Co to jest błonnik pokarmowy?
Jak przebiega trawienie cukrów?
Co należy do gruczołów trawiennych?
Pod jaką postacią organizmy przechowują glukozę?