Wybieranie: Fiszki - Biologia - klasa 7 dział 3 - Układ pokarmowy
1 / 12
Pod jaką postacią organizmy przechowują glukozę?
Dlaczego tłuszcze nazywa się związkami wysokoenergetycznymi?
Na jakie dwie grupy dzielimy pierwiastki wchodzące w skład organizmu człowieka?
Jakie ważne funkcje (oprócz funkcji energetycznej) pełnią tłuszcze?
Jaki cukier prosty dostarcza energię dla organizmu?
Jakie wyróżniamy zaburzenia odżywiania?
Jakie witaminy należą do rozpuszczalnych w tłuszczach?
Jakie przykładowe pierwiastki należą do mikroelementów?
Czym jest próchnica?
Jak przebiega trawienie białek?
Czym jest piramida żywienia?
Jak przedstawia się piramida żywienia, zaczynając od jej podstawy?
W postaci cukrów złożonych (u zwierząt glikogen, u roślin skrobia).
Są źródłem energii, które dostarczają jej dwa razy więcej niż cukier lub białka.
- Makroelementy (występują w dużej ilości w organizmie)
- Mikroelementy (występują w małej ilości w organizmie)
- Są materiałem budulcowym
- Są materiałem zapasowym
- Chronią narządy wewnętrzne
- Chronią przed utratą ciepła
Glukoza
- Nadwaga
- Otyłość
- Niedowaga
- Anoreksja
- Bulimia
- witamina A
- witamina D
- witamina E
- witamina K
- Żelazo
- Jod
- Fluor
Choroba układu pokarmowego, za którą odpowiadają bakterie osadzające się na powierzchni zębów.
Rozpoczyna się w żołądku, gdzie pepsyna rozkłada białka na krótkie łańcuchy aminokwasów, następnie w jelicie cienkim enzymy jelitowe rozkładają je do pojedynczych aminokwasów.
Schematem obrazującym zalecane proporcje spożywanych pokarmów.
- Regularna aktywność fizyczna
- Warzywa i owoce
- Produkty zbożowe
- Mleko i produkty mleczne
- Mięso
- Tłuszcze
Glukoza
- Nadwaga
- Otyłość
- Niedowaga
- Anoreksja
- Bulimia
- Są materiałem budulcowym
- Są materiałem zapasowym
- Chronią narządy wewnętrzne
- Chronią przed utratą ciepła
Są źródłem energii, które dostarczają jej dwa razy więcej niż cukier lub białka.
- witamina A
- witamina D
- witamina E
- witamina K
- Żelazo
- Jod
- Fluor
- Makroelementy (występują w dużej ilości w organizmie)
- Mikroelementy (występują w małej ilości w organizmie)
Rozpoczyna się w żołądku, gdzie pepsyna rozkłada białka na krótkie łańcuchy aminokwasów, następnie w jelicie cienkim enzymy jelitowe rozkładają je do pojedynczych aminokwasów.
- Regularna aktywność fizyczna
- Warzywa i owoce
- Produkty zbożowe
- Mleko i produkty mleczne
- Mięso
- Tłuszcze
Choroba układu pokarmowego, za którą odpowiadają bakterie osadzające się na powierzchni zębów.
Schematem obrazującym zalecane proporcje spożywanych pokarmów.
W postaci cukrów złożonych (u zwierząt glikogen, u roślin skrobia).
Jaki cukier prosty dostarcza energię dla organizmu?
Jakie wyróżniamy zaburzenia odżywiania?
Jakie ważne funkcje (oprócz funkcji energetycznej) pełnią tłuszcze?
Dlaczego tłuszcze nazywa się związkami wysokoenergetycznymi?
Jakie witaminy należą do rozpuszczalnych w tłuszczach?
Jakie przykładowe pierwiastki należą do mikroelementów?
Na jakie dwie grupy dzielimy pierwiastki wchodzące w skład organizmu człowieka?
Jak przebiega trawienie białek?
Jak przedstawia się piramida żywienia, zaczynając od jej podstawy?
Czym jest próchnica?
Czym jest piramida żywienia?
Pod jaką postacią organizmy przechowują glukozę?