Jakie pokarmy nazywamy pełnowartościowymi?
- Receptorowe — odbierają informacje ze środowiska
- Motoryczne — umożliwiają ruch
- Budulcowe — budują struktury organizmu
- Enzymatyczne — przyspieszają reakcje w organizmie
- Sygnałowe — są przenośnikami informacji
- Transportowe — przenoszą substancje w organizmie
- Obronne — zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze
- Trzustka wytwarza sok trzustkowy trawiący białka, tłuszcze i cukry
- Wątroba wytwarza żółć, która rozbija tłuszcz
- W dalszej części jelita jest produkowany sok jelitowy rozkładający białka, tłuszcze i cukry do prostych związków
Takie, które zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne.
Jak zachodzi proces trawienia w jelicie cienkim?
Jakie są skutki niedoboru witaminy E?
Jak dzielimy białka ze względu na funkcje?
- Nadwaga
- Otyłość
- Niedowaga
- Anoreksja
- Bulimia
Jakie są skutki niedoboru witaminy B6?
Jakie wyróżniamy zaburzenia odżywiania?
- Nadpobudliwość
- Depresja
- Niedokrwistość
- Choroby skóry
- Niedokrwistość
- Osłabienie mięśni
- Osłabiona odporność
- Starzenie się skóry