wikipedia.org Borowiki występują WYŁĄCZNIE w lasach liściastych, gdyż żyją w mikoryzie z drzewami liściastymi
wikipedia.org W lesie iglastym, można spotkać niewiele grzybów jadalnych - są to wyłącznie mleczaje i maślaki.
wikipedia.org Ryzomorfy to ciekawie wyglądające wytwory grzybów, które są charakterystyczne wyłącznie dla opieńki miodowej, można ich szukać na martwych drzewach, przy których pojawiają się opieńki.
wikipedia.org Wodnicha modrzewiowa rośnie wyłącznie pod modrzewiami, od wodnichy późnej różni się tym, iż...
wikipedia.org Siedzuń sosnowy - nazywany też szmaciakiem gałęzistym - z Polski trafił do Księgi Rekordów Guinnessa, jago owocnik ważył 15kg i miał 1m średnicy. Grzyby z tego gatunku są:
wikipedia.org Koźlarz czerwony jest ceniony ze względu na walory smakowe. Grzyba tego łatwo odróżnić od pozostałych gatunków koźlarzy, gdyż jako jedyny posiada kapelusz o barwie ceglastopomarańczowej lub pomarańczowożółtej
Prawda, jendak wyłącznie w Polsce, w innych krajach Europy występują inne gatunki koźlarzy, mogące mieć kapelusz w takich kolorach
wikipedia.org Ustaliliśmy zatem, że w Polsce jest więcej koźlarzy, których kapelusz może przyjmować odcienie czerwieni lub pomarańczu. Koźlarza czerwonego od koźlarza pomarańczowożółtego, najłatwiej odróżnić po:
miejscu występowania, koźlarze pomarańczowożółte można znaleść wyłącznie z zagajnikach, w lasach nie występują
koźlarz czerwony ma początkowo łuseczki białawe, później czerwonobrązowe, koźlarz pomarańczowożółty ma powierzchnię trzonu pokrytą drobnymi, czarnymi łuskami, które u starszych okazów brązowieją Dalej
wszystkie gatunki pieczarek występujące w Polsce są jadalne, więc mogą być bezpiecznie zbierane, nawet przez początkujących grzybiarzy.
wikipedia.org Smardze to jedne z jadalnych grzybów wiosennych. Wyróżniamy kilka gatunków, z których większość jest toksyczna dla człowieka w stanie surowym. Jedynym gatunkiem smardza, który może być spożywany bez obróbki termicznej jest smardz jadalny.
wikipedia.org Czasem w lasach można spotkać koźlarze, których kapelusz posiada białą lub białawą barwę. Najpewniej jest to:
wikipedia.org Starsze owocniki goryczaka żółciowego można stosunkowo łatwo odróżnić od podobnych grzybów jadalnych po różowym zabarwieniu porów. U młodych owocników jest to trudniejsze, gdyż mogą być niemal białe. Najskuteczniejszą metodą odróżnienia goryczaka jest:
Białoporek brzozowy jest grzybem leczniczym - jednak ze względu na konsystencje i gorzki smak jest zaliczany do niejadalnych. Dalej
wikipedia.org Sromotnik smrodliwy to dość specyficzny grzyb, zanim go zobaczymy, możemy z dużej odległości wyczuć jego zapach. Jednocześnie jest to jeden z najszybciej rosnących grzybów i z tego powodu znalazł się w Księdze Rekordów Guinnessa. Grzyb ten jest:
jadalny, zbierane są głównie młode, nierozwinięte owocniki, dojrzałe z reguły są pomijane przez grzybiarzy ze względu na silny nieprzyjemny zapach
wikipedia.org W Polsce znajduje się sporo gatunków niejadalnych oraz trujących, ale tylko jeden - muchomor zielonawy (dawniej nazywany sromotnikowym) może doprowadzić do śmiertelnego zatrucia.
wikipedia.org Zatrucie muchomorem sromotnikowym może być śmiertelne, jednakże pierwsze objawy pojawiają się szybko (już około 15 minut po zjedzeniu) w postaci silnych nudności. W przypadku ich wystąpienia należy wypić dużą ilość mleka, gdyż neutralizuje ono toksyny zawarte w grzybie, a następnie udać się do lekarza.
Pierwsze objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym występują późno 8-16 godzinach od jego spożycia. Mleko nie neutralizuje toksyn zawartych w grzybach - ani stosowane do ich namaczania przed obróbką termiczną, ani też po ich spożyciu. Dalej
wikipedia.org Czubajka kania jest przyjemnym w smaku grzybem jadalnym, grzyb ten posiada charakterystyczne cechy, dzięki którym można go rozpoznać. NIE należy do nich:
wikipedia.org Wśród muchomorów znajdują się gatunki, które mogą być przez człowieka spożywane, część z nich jest bardzo ceniona ze względu na walory smakowe, inne są raczej nieszczególne w smaku. Do jadalnych możemy zaliczyć...