Wiedza w pigułce


Awokado – owoc czy warzywo?
Awokado jest owocem. Na pierwszy rzut oka może to wydawać się odrobinę zaskakujące, gdyż awokado nie jest specjalnie słodkie, a w kuchni jest często traktowane jak warzywo i używane w sałatkach czy jako dodatek do kanapek. Botanicznie jest to jednak owoc.
Awokado pochodzi z południowego Meksyku, lecz stosunkowo szybko rozpowszechniło się w obu Amerykach. Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi – przeciętnie trwa 6-8 miesięcy.
Zawarte w owocach awokado tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że szczególnie polecane powinno być ono osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub substytut masła. Co ciekawe, z powodu zawartości persyny, awokado jest trujące dla niektórych zwierząt - m.in. psów, kotów, koni oraz bydła.
źródło: Wikipedia