Regenerator wiedzy

1 / 11

OWOCE

Odpowiedz na te dwa pytania odnośnie malin:
1) Ile wynosi ich indeks glikemiczny?
2) Które części tej rośliny są używane w celach leczniczych?

1) 40 IG 2) Liście i owoce

1) 30 IG 2) Owoce i łodygi

1) 35 IG 2) Tylko owoce

1) 25 IG 2) Liście, łodygi i owoce

Owoce maliny zawierają w swoim składzie kwasy organiczne (min. salicylowy, ferulowy czy cytrynowy), pektyny, antocyjany, związki śluzowe czy witaminy B1, B2, B6, C, E czy też potas, magnez, wapń i żelazo.

100 gramów malin = 52 kcal

Maliny działają przeciwgorączkowo (powodują obfite wydzielanie potu po 30 - 60 minutach) w postaci naparu z suszonych owoców lub syropu, regulują poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku bogatego w skrobię (antocyjany). Działają antynowotworowo (np. hamują namnażanie się komórek rakowych w wątrobie), likwidują wzdęcia (przetwory z liści), redukują biegunkę (garbniki), ale działają także alergizująco (salicylany).

Dalej