Wybieranie: Fiszki - Biologia - klasa 8 dział 3 - Ekologia
1 / 12
Jakie główne okresy rozwojowe wyróżniamy w życiu każdego organizmu?
Czym jest ekologia?
Co należy do czynników nieożywionych?
Jaką funkcję pełnią drapieżniki?
Do czego wykorzystuje się ekosystemy?
Jakie cechy organizmów świadczą o ich przystosowaniu do roślinożerności?
Czym jest biocenoza?
Czym charakteryzują się ekosystemy naturalne?
Na jakie kategorie dzielimy konsumentów?
Co nazywamy wędrówkami?
Co może być skutkiem konkurencji wewnątrzgatunkowej?
Z jakich stref składa się skala porostowa?
- Młodzieńczy — od narodzin do osiągnięcia dojrzałości płciowej
- Rozrodczy — od osiągnięcia dojrzałości płciowej do utraty zdolności do rozmnażania się
- Starości — od utraty zdolności do rozmnażania się do śmierci
Nauką o strukturze i funkcjonowaniu przyrody, która opisuje zależności między organizmami oraz między organizmami i środowiskiem.
- Temperatura
- Wilgotność
- Nasłonecznienie
- Stężenie tlenu i dwutlenku węgla
- Zawartość soli mineralnych
- Ukształtowanie terenu
Dokonują selekcji, w wyniku której przy życiu pozostają organizmy zdrowe i silne, a giną osobniki chore i słabe.
- Do pozyskiwania żywności
- Do pozyskiwania surowców
- Do niematerialnego użytkowania
- Specjalna budowa żołądka
- Wyspecjalizowane aparaty gębowe u owadów
- Specyficzne kształty dzioba u ptaków
- Dłuższe jelita
- Szerokie zęby
- Rozwinięte zmysły smaku i węchu
- Rozbudowana górna warga
Zbiorem elementów ożywionych, które tworzą ekosystem.
- Powstały bez udziału człowieka
- Wpływ człowieka na nie jest ograniczony
- Konsumenci I rzędu (roślinożercy)
- Konsumenci II rzędu (mięsożercy żywiący się roślinożercami)
- Konsumenci III rzędu (mięsożercy żywiący się mięsożercami)
Okresowe przemieszania się organizmów.
- Podział przestrzeni na terytoria
- Ustalenie hierarchii w stadzie
- Śmierć słabszych osobników
- Strefa I (brak porostów)
- Strefa II (najbardziej odporne formy skorupiaste)
- Strefa III (skorupiaste i listkowate)
- Strefa IV (liczne listkowate)
- Strefa V (listkowate i nieliczne krzaczkowate)
- Strefa VI (listkowate i krzaczkowate)
- Strefa VII (przeważnie porosty krzaczkowate)
- Temperatura
- Wilgotność
- Nasłonecznienie
- Stężenie tlenu i dwutlenku węgla
- Zawartość soli mineralnych
- Ukształtowanie terenu
Nauką o strukturze i funkcjonowaniu przyrody, która opisuje zależności między organizmami oraz między organizmami i środowiskiem.
- Powstały bez udziału człowieka
- Wpływ człowieka na nie jest ograniczony
- Podział przestrzeni na terytoria
- Ustalenie hierarchii w stadzie
- Śmierć słabszych osobników
Dokonują selekcji, w wyniku której przy życiu pozostają organizmy zdrowe i silne, a giną osobniki chore i słabe.
- Młodzieńczy — od narodzin do osiągnięcia dojrzałości płciowej
- Rozrodczy — od osiągnięcia dojrzałości płciowej do utraty zdolności do rozmnażania się
- Starości — od utraty zdolności do rozmnażania się do śmierci
- Strefa I (brak porostów)
- Strefa II (najbardziej odporne formy skorupiaste)
- Strefa III (skorupiaste i listkowate)
- Strefa IV (liczne listkowate)
- Strefa V (listkowate i nieliczne krzaczkowate)
- Strefa VI (listkowate i krzaczkowate)
- Strefa VII (przeważnie porosty krzaczkowate)
- Do pozyskiwania żywności
- Do pozyskiwania surowców
- Do niematerialnego użytkowania
- Specjalna budowa żołądka
- Wyspecjalizowane aparaty gębowe u owadów
- Specyficzne kształty dzioba u ptaków
- Dłuższe jelita
- Szerokie zęby
- Rozwinięte zmysły smaku i węchu
- Rozbudowana górna warga
- Konsumenci I rzędu (roślinożercy)
- Konsumenci II rzędu (mięsożercy żywiący się roślinożercami)
- Konsumenci III rzędu (mięsożercy żywiący się mięsożercami)
Zbiorem elementów ożywionych, które tworzą ekosystem.
Okresowe przemieszania się organizmów.
Co należy do czynników nieożywionych?
Czym jest ekologia?
Czym charakteryzują się ekosystemy naturalne?
Co może być skutkiem konkurencji wewnątrzgatunkowej?
Jaką funkcję pełnią drapieżniki?
Jakie główne okresy rozwojowe wyróżniamy w życiu każdego organizmu?
Z jakich stref składa się skala porostowa?
Do czego wykorzystuje się ekosystemy?
Jakie cechy organizmów świadczą o ich przystosowaniu do roślinożerności?
Na jakie kategorie dzielimy konsumentów?
Czym jest biocenoza?
Co nazywamy wędrówkami?