Czym jest tolerancja ekologiczna?
Czym jest biocenoza?
Sztuczne
- Konsumenci I rzędu (roślinożercy)
- Konsumenci II rzędu (mięsożercy żywiący się roślinożercami)
- Konsumenci III rzędu (mięsożercy żywiący się mięsożercami)
Jakie ekosystemy są najbardziej narażone na zakłócenia równowagi?
Jakie wyróżnia się sposoby unikania ataku drapieżnika?
Na jakie kategorie dzielimy konsumentów?
Jakie wyróżniamy rodzaje mutualizmu?
Zbiorem elementów ożywionych, które tworzą ekosystem.
- Symbioza
- Protokooperacja
- Ucieczka
- Upodabnianie się do groźnych gatunków
- Kamuflaż
- Substancje toksyczne w ciele
- Kolce
- Udawanie martwego
- Pancerz
Zdolnością przystosowywania się organizmu do zmian środowiskowych.